Şarj Kontrol Cihazı Hakkında Genel Bilgiler
Şarj kontrol cihazı, güneş panellerinden gelen akımı ve gerilimi (voltajı) "düzenleyerek" (dengeleyerek/yöneterek) pilin aşırı şarj edilmesini önler.
Solar Şarj Kontrol Cihazı Nedir ?
Güneş enerjisi üretim sisteminde solar şarj kontrol cihazı , güneş panellerinden gelen akım ve gerilim değerlerini düzenler. Güneş pili şarj cihazı olarak da piyasada kullanılmakta ve tanınmaktadır .
Solar şarj kontrol cihazı, güneş panellerinden elde edilen ve güneş piline giden enerji gücünü düzenler. Sistemimizde bulunan şarj kontrolleri, güneş pillerinin yüksek voltaj veya aşırı şarj nedeniyle zarar görmesini önlemektedir.
Solar Şarj Kontrol Cihazının Rolü Nedir ? Bu ne işe yarıyor?
Güneş pillerinin belirli bir voltaj aralığı vardır. Şarj kontrol cihazının temel görevleri sisteme zarar vermemek ve düzenli çalışmaktır. Bunlar akünün sabit bir voltaj ile şarj edilmesini sağlamak ve akünün tam kapasite voltaj değerine ulaşıldığında şarj akımını kesmek içindir.
Solar Şarj Kontrol Cihazının Temel Özellikleri
Güneş pili grubunun şarj seviyesini dengede tutar ve pillerin daha sağlıklı çalışmasını sağlar.
Ters akım koruması vardır. Güneş panellerinden enerji gelmediğinde güneş pillerinin güneş paneline enerji vermesini engeller.
Akü voltajı düştüğünde, yüke giden gücü kapatır. Güneş pilleri şarj edildiğinde gücü açar.
Şarj kontrol tipine göre akü voltajını ve güneş paneli akımını gösterir.
Şarj Kontrol Cihazı Çeşitleri (Türleri) Nelerdir ?
Güneş enerjisinden elektrik üretimi için şarj kontrol cihazları kullanım amaçlarına göre ikiye ayrılmaktadır.
Solar şarj kontrolörleri PWM Şarj Kontrol Cihazı ve MPPT Şarj Kontrol Cihazı.
PWM Şarj Kontrol Cihazı
MPPT Şarj Kontrol Cihazı
PWM Solar Şarj Kontrol Cihazı Nedir ? O nasıl çalışır? PWM Nerelerde Kullanılır?
PWM şarj kontrol cihazı, pillere kısa şarj darbeleri göndererek güneş panelleri ile güneş pili arasındaki bağlantıyı sağlar. PWM solar şarj kontrol cihazı , güneş panellerinden gelen nominal voltajı akü voltajına düşürerek aküleri yüksek voltajdan korur. Tam akü voltajı değerine ulaşıldığında akımı keser.
Neden PWM Şarj Kontrol Cihazını Tercih Etmelisiniz?
PWM solar şarj regülatörü, ucuz olması nedeniyle güneş enerjisi sistemleri pazarında en yaygın kullanılan şarj kontrol cihazı türüdür. Küçük sistemlerde off grid uygulamalarında kullanılır. Daha büyük sistemlerde ise genellikle MPPT solar şarj kontrol cihazı tercih edilmektedir.
MPPT Solar Şarj Kontrol Cihazı Nedir ? O nasıl çalışır? MPPT Nerelerde Kullanılır?
Şarj kontrol cihazlarının temel görevleri, sistemdeki bataryanın zarar görmemesini ve düzenli çalışmasını sağlamaktır. Bunlar akünün sabit bir voltaj ile şarj edilmesini sağlamak ve akünün tam kapasite voltaj değerine ulaşıldığında şarj akımını kesmek içindir. MPPT solar şarj kontrol cihazı, güneş panellerinden gelen yüksek voltajı düşürür ve akımı arttırır. Güneş panellerinden daha fazla güç kullanılmasını sağlar. Pillerin daha kısa sürede şarj edilmesini sağlar.
MPPT Şarj Kontrol Cihazı Pwm solar şarj kontrol cihazından daha pahalıdır . Ancak maksimum fayda için maliyet analizi düşünüldüğünde çok daha verimli cihazlardır.
Not: Karavan ve teknelerde kullanımı zamanla artmaktadır. Kış aylarında güneşten maksimum faydalanmak, pillerinizi daha kısa sürede doldurmak ve daha az sıkıntı yaşamak için tercih etmenizi öneririz.
Şarj Kontrol Cihazı Nasıl Seçilir ?
Solar şarj kontrol cihazı seçimi kafamızı en çok karıştıran sorudur. Kaç adet panel kullandığınız, panellerin üretim gerilim ve akım değerleri seçiminizi etkiler.
Kısacası şarj kontrol cihazı seçimi;
Güneş Paneli Gücü, Güneş Paneli Sayısı , Akü Voltajı ve Akü Sayısı, Akü Tipi ve Akü Tipi'ne göre yapılmaktadır.
PWM şarj cihazları, MPPT şarj cihazlarından daha ekonomiktir.
PWM şarj kontrol cihazları, kısa darbeler göndererek güneş pillerini şarj eder.
MPPT solar şarj kontrol cihazı, güneş enerjisi üretim sisteminin daha verimli çalışmasını sağlar.
MPPT solar şarj cihazları ile solar akü grupları daha kısa sürede şarj edilmesini sağlar.
PWM solar şarj kontrol cihazı küçük şebekeden bağımsız güneş enerjisi sistemlerinde (aydınlatma gibi) kullanabilirsiniz. Ancak, daha büyük şebekeden bağımsız güneş enerjisi sistemlerinde MPPT solar şarj kontrol cihazı kullanmanızı öneririz.