Solar Jel Akü Nedir? Kullanım Alanları Nelerdir?
Güneş panelleri sisteminin en önemli unsurlarından birini ifade eden solar jel akü sistemi, panelden gelen enerjiyi depolamak için kullanılan bir modüldür. Her solar sistemde yer almayan jel aküler, sadece Off Grid veya hibrit sistemlerde tercih edilen bir kalemdir. Şebekeye bağlı veya şebekeye bağlı sistemlerde jel akü sistemi bulunmamaktadır. Jel akülü sistemin en önemli avantajı güneş enerjisi sisteminin şebekeden bağımsız çalışabilmesidir. Bu nedenle elektrik üretiminin olmadığı, elektriğin kesildiği durumlara karşı en iyi çözüm solar jel akü sistemidir.
Solar Jel Akü Nedir?
Solar jel akü, güneş enerjili sistemin depolama birimi olarak tercih edilen en önemli araçtır. Bazı sistemlerde lityum piller tercih edilirken, daha verimli depolama için solar jel pillerin kullanımı ön plana çıkıyor. Bunun nedeni ise sıradan pil sistemlerindeki sıvıdan farklı olarak güneş pilinde elektrolit depolama kapasitesi yüksek jel pillerin bulunmasıdır. Bu sayede üretilen ve kullanılmayan enerjinin panoda depolanmasında üstün rol oynar. Enerjinin daha verimli dağıtılmasında da önemli avantajlar sağlar. Güneş pilinin bir diğer avantajı da bakım gerektirmemesidir.
Kullanımda olan güneş pili sisteminin avantajı nedir ?
Güneş pillerinin kullanımında ortaya çıkan avantajı anlamanın yolu, onları sıradan pil sistemleriyle karşılaştırmaktan geçmektedir. Kullanımda olan 100 amperlik sıvı bazlı bir akünün sunduğu kapasite yüzde 50'ye kadar düşürülebiliyor. Bu durum hava şartlarına göre de değişiklik göstermektedir. Ancak aynı değere sahip bir solar jel pilin kullanım kapasitesi yüzde 80'in üzerinde. Ayrıca hava ve iklim koşullarından minimum düzeyde etkilenir.
Güneş pili ne kadar dayanır?
Güneş pilinin uzun süre kullanılabilmesi için çevrim değerleri büyük önem taşımaktadır. En az 1200 – 1500 değeri olan bir jel aküyü yaklaşık 5 yıl kullanmak mümkündür. Standart bir 900 devirli pilin hizmet ömrü 2,5 yıldır.
Hangi Alanlarda Kullanılır?
Solar sistemlerde tercih edilen solar jel akü sisteminin öncelikli kullanım alanı Off Grid solar modelidir. Bu modelin en çok tercih edildiği alanların başında karavanlar, dağ ve çiftlik evleri veya ağdan uzak konutlar gelmektedir. Ayrıca güneş pillerinin kullanıldığı bir diğer sistem de hibrit güneş sistemi modelidir. Bu model, hem depolama hizmeti sunan hem de şebekeye bağlı konut, ticari veya endüstriyel kuruluşlarda tercih edilen sistemdir. Bu sistemin kurulumunda solar jel akülerin depolama ünitesi olarak kullanılması ön planda tutulabilir.
Kullanımında dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?
En çok tercih edilen depolama ünitelerinden biri olan solar jel aküleri seçerken veya kullanırken şunlara dikkat etmekte fayda var:
Güneş pilinin ömrünü etkileyen faktörlerden biri de şarj oluyor. Düzenli olarak şarj edilip boşaltılmayan pilin ömrü olması gerekenden daha fazla kısalıyor. Sistem kullanılmayacaksa solar jel akü tamamen şarj olduktan sonra sistem devre dışı bırakılmalıdır. Böylece jel akünün performansını olumsuz etkileyecek durumlar ortadan kalkmış olur.
Akü kutup başlarının temizliğine dikkat etmek gerekirken; Islak ve nemli zeminlerde kullanmamaya özen göstermelisiniz. Akünün tozlanmaması için üzerine bez konulması da yanlış bir uygulamadır. Evet, pilin tozlanmaması önemlidir ancak üzerine bez konulması sistem güvenliği açısından risk oluşturmaktadır.
Solar jel aküde meydana gelen şişmenin sebebi aşırı şarj sorunudur. Böyle bir durumda pil sistemden çıkarılmalıdır.
Güneş enerjisi sistemindeki depolama ünitesinden en iyi şekilde yararlanmanın en iyi yolu birden fazla jel akü kullanmaktır. Böylece tek bir pilde çevrim sayısı paylaşılarak daha verimli bir depolama birimi elde edilebilir.